Keks z kandyzowaną truskawką i czarnymi porzeczkami

Keks z kandyzowaną truskawką i czarnymi porzeczkami

Keks z kandyzowaną truskawką i czarnymi porzeczkami

Jestem wielką fanką keksów. Nie tylko za łatwość przygotowania. Za każdy razem używam innych dodatków dlatego to ciasto chyba nigdy się nie znudzi. Zawsze smakuje inaczej. No i keks świetnie sprawdza się u nas na drugie śniadanie do szkoły. Oprócz kanapek, słodki kawałek keksu zamiast kupnych batonów. Tym razem wersja z kandyzowanymi truskawkami  porzeczkami! Pycha, polecam.



Składniki:
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
150 gr masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gr kandyzowanych truskawek Skworcu
50 gr kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu



Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie wciąż miksując dodajemy po kolei- jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kandyzowane owoce (większe truskawki możemy przekroić na mniejsze kawałki) i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę i pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Naleśniki jaglane

Naleśniki jaglane

Naleśniki jaglane

Kaszy jaglanej nie trzeba nikomu reklamować, jest nie tylko pyszna ale i zdrowa. Tym razem jednak nie kasza jaglana a mąka jaglana. Możemy nią bez problemu zastąpić w naleśnikach mąkę pszenną. Naleśniki nabiorą zupełnie nowego smaku.



Składniki:
1 szklanka mąki jaglanej Skworcu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
olej do smażenia
250 gr białego sera półtłustego
2-3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki cukru
1 pomarańcz



Mąkę, jajka, mleko i wodę miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki na odrobinie rozgrzanego oleju. Pomarańczę obieramy i kroimy na kawałki. Ser rozcieramy ze śmietaną, cukrem, dodajemy pomarańcz i mieszamy. Gotową masą serową smarujemy naleśniki i zwijamy.
Cukier możemy zastąpić miodem.
Leczo z makaronem

Leczo z makaronem

Leczo z makaronem

Uwielbiam leczo. Za każdym razem smakuje troszkę inaczej. Każdy przygotowuje z innymi proporcjami a nawet składnikami. Ja tym razem oprócz cukinii dodałam patisona i makaron. Jest pyszne i sycące.



Składniki:
200 gr kiełbasy
2 cebule
1 cukinia
1 średni patison
1 papryka
4 duże pomidory
200 gr makaronu świderki
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
2 łyżki keczupu



Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Razem podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka. Patisona i cukinię obrać i wydrążyć pestki (cukinię jeśli jest młoda nie trzeba obierać). Pokroić w kostkę  razem z papryką i dodać wszystko razem do kiełbasy. Dodać odrobinę wody, przyprawić solą, słodką papryką i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Dodać do całości, przyprawić pieprzem i dusić jeszcze kilka minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać keczup, zioła prowansalskie i wymieszać.
Kuskus z cukinią

Kuskus z cukinią

Kuskus z cukinią 

Uwielbiam kuskus nie tylko za smak ale i za prostotę przygotowania. Dzięki temu jest świetną bazą do ekspresowych dań. Na dodatek kuskus nadaje się zarówno do dań słodkich jak i słonych. Tutaj kuskus w wersji obiadowej. Na dodatek kuskus pełnoziarnisty! Pycha! Szybko i smacznie :D



Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus pełnoziarnisty Skworcu
1 cukinia
200 gr kiełbasy
4 duże pomidory
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
olej do smażenia




Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na kawałki. Cukinię obrać (jeśli jest młoda nie trzeba), wydrążyć z pestek i pokroić w grubszą kostkę. Na odrobinie oleju podsmażyć kiełbasę, następnie dodać cukinię, posolić i razem chwilę podsmażyć. Dodać 1/3 szklanki wody i kilka minut poddusić. Dodać pomidory, przyprawić pieprzem i papryką i znów kilka minut pogotować. Kuskus zalać 1 i 1/2 szklanki wody i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Następnie przemieszać i dodać na patelnię. Wymieszać.
Torcik cytrynowa pianka

Torcik cytrynowa pianka

Torcik cytrynowa pianka

Pyszne, delikatne ciasto. Masa jest banalnie prosta- nie ma możliwości, że się zważy czy nie wyjdzie. Bezpieczne rozwiązanie, które zawsze się uda! Możemy poeksperymentować ze smakami i owocami.



Składniki (na dużą okrągłą tortownicę):

biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku

masa:
400 gr serka homogenizowanego
2 galaretki cytrynowe

oraz:
1-2 pomarańcze
1 banan
2 galaretki pomarańczowe

Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po kolei żółtka oraz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku (czyli w połowie zalecanej wody). Odstawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężec zmiksować je z serkiem homogenizowanym. I przełożyć na biszkopt. Schłodzić w lodówce. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 600 ml wrzątku. Pomarańcze i banana pokroić w plasterki i udekorować wierzch tortu, zalać tężejącymi galaretkami pomarańczowymi. Schłodzić w lodówce do stężenia.
Pasta z makreli i jajek

Pasta z makreli i jajek

Pasta z makreli i jajek

Kolejna pasta rybna. Pyszna makrela, jajka, szczypiorek- banał a jednak połączenie przepyszne i zmieni zwykłe kanapki w prawdziwy rarytas!



Składniki:
1 wędzona makrela
2 jajka
100 gr białego sera
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzone pokroić w drobną kosteczkę. Mięso makreli oddzielić od ości. Szczypiorek drobno pokroić, Ser biały rozgnieść widelcem, dodać jajka, rybę, szczypiorek, majonez, przyprawić i dokładnie wymieszać.
Kotlety ziemniaczano- brokułowe

Kotlety ziemniaczano- brokułowe

Kotlety ziemniaczano- brokułowe

Kotlety ziemniaczane z dodatkami goszczą  u mnie często na stole. Mają dużo zalet. Są banalnie proste w przygotowanie, tanie i składniki do ich przygotowania są zawsze w domu. Zachęcam do eksperymentów z dodatkami. Mała zmiana powoduje zupełnie nowy smak. W wersji z brokułami są przepyszne.



Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1/2 brokuła
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki bułki tartej + do panierowania
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki i brokuła ugotować. Połączyć jeszcze ciepłe i utłuc. Odstawić do przestudzenia. Dodać mąki, jajka, bułkę tartą, przyprawić i dokładnie wymieszać. Formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger