Razowe ciasteczka w absolutnie pięknej odsłonie.
Użyłam foremek od firmy Protonik.
Nad wyborem foremek od nich, można stracić pół dnia.
Dla panów marki samochodów, ładowarki, koparki, narzędzia, koła zębate, kufel piwa (żeby nie było dyskryminacji- oczywiście dla pań też to może być :).
Dla chemika menzurka, dla biologa DNA, dla matematyka liczba Pi, a dla artysty sztaluga.
Ogromna ilość kwiatów i zwierzątek (m.in. cudny wilk).
Ostatecznie zdecydowałam się na takie wzory.
Składniki:
2,5 mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
2 żółtka
200 gr margaryny
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany 12 %
2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i umieścić w lodówce minimum 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, wycinać foremką i umieścić na blaszce do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 13 minut.
Gdyby ciasto było za miękkie dodać trochę więcej mąki. Kontrolować czas pieczenia i ewentualnie skorygować o kilka minut.
Kategorie
▼
poniedziałek, 27 listopada 2017
piątek, 17 listopada 2017
Ekspresowe pączki razowe
Ekspresowe pączki razowe
Dziś serwuję szybki deser. Przepyszne, ekspresowe w wykonaniu pączki razowe.
Przygotowanie to 3 minuty i już można rozgrzewać olej :D
Składniki:
250 gr serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
1 szklanki mąki razowej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
do smażenia #OlejWielkopolski
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z serkiem. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia wciąż miksując.
W garnku rozgrzewamy olej Wielkopolski.
Małą łyżeczką wrzucamy porcje ciasta. Smażymy na głębokim oleju z obu stron.
Wyciągamy, odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe, smacznego!
#OlejKonwenanse

czwartek, 16 listopada 2017
Kurczak smażony w razowej panierce
Kurczak smażony w razowej panierce
Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne danie.Pomysł na błyskawiczny obiad. Ponieważ #OlejWielkopolski zachęca do eksperymentowania i unowocześniania dań, postanowiłam zwykłą mąkę pszenną zamienić na razową. Tym razem padło na mąkę pszenną razową (typ 2000) oraz mąkę razową orkiszową. Jest pysznie. #OlejKonwenanse
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
1/3 szklanki mąki razowej orkiszowej
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Olej Wielkopolski do smażenia
www.olejkonwenanse.pl
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w paski/kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i paprykami.
Jajko zmiksować z obiema mąkami, dodając 1/2 szklankę wody.
Ciasto ma być dość gęste.
Gdyby wyszło za rzadkie lub za gęste trzeba dodać odrobinę mąki lub wody.
W garnku rozgrzać olej. Kawałki kurczaka maczać w cieście, a następnie smażyć na głębokim oleju. Podczas smażenia obrócić na drugą stronę.
Usmażone kawałki kurczaka odsączyć na papierze.
Smacznego!

sobota, 11 listopada 2017
Murzynek z mąki razowej orkiszowej
Murzynek to nieco zapomniane ciasto. Dla mnie i pewnie nie tylko to smak dzieciństwa.
Proste i szybkie w przygotowaniu.
#OlejWielkopolski zachęca do eksperymentów.
Tak więc, tradycyjne, dobrze znane ciasto dziś w nowej odsłonie- mąkę pszenną zastąpiłam razową orkiszową. Margarynę, zmieniłam na olej wielkopolski. Oprócz jabłek dodałam gruszkę. A orzechy włoskie wymieniłam na nerkowce. Dzięki temu ciasto jeszcze bardziej zyskało na smaku. #OlejKonwenanse
Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki razowej orkiszowej
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju wielkopolskiego
1/3 szklanki mleka
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
1 gruszka
1/2 szklanki orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Jabłka i gruszkę obrać a następnie pokroić w kostkę. Orzechy posiekać.
Jajka zmiksować z cukrem. Następnie cały czas miksując dodawać olej, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i kakao.
Na końcu do masy dodać jabłka, gruszkę i orzechy.
Wymieszać łyżką i przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ja użyłam dużej tortownicy). Piec około 55 minut w 180 stopniach.
www.olejkonwenanse.pl
Proste i szybkie w przygotowaniu.
#OlejWielkopolski zachęca do eksperymentów.
Tak więc, tradycyjne, dobrze znane ciasto dziś w nowej odsłonie- mąkę pszenną zastąpiłam razową orkiszową. Margarynę, zmieniłam na olej wielkopolski. Oprócz jabłek dodałam gruszkę. A orzechy włoskie wymieniłam na nerkowce. Dzięki temu ciasto jeszcze bardziej zyskało na smaku. #OlejKonwenanse
Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki razowej orkiszowej
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju wielkopolskiego
1/3 szklanki mleka
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
1 gruszka
1/2 szklanki orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Jabłka i gruszkę obrać a następnie pokroić w kostkę. Orzechy posiekać.
Jajka zmiksować z cukrem. Następnie cały czas miksując dodawać olej, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i kakao.
Na końcu do masy dodać jabłka, gruszkę i orzechy.
Wymieszać łyżką i przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ja użyłam dużej tortownicy). Piec około 55 minut w 180 stopniach.
www.olejkonwenanse.pl
