Naleśniki ryżowe

Naleśniki ryżowe

Naleśniki ryżowe

Jeśli z różnych powodów chcesz wyeliminować lub ograniczyć mąkę pszenną a uwielbiasz naleśniki polecam Ci naleśniki z mąki ryżowej.



Są bardzo smaczne.

Składniki:
2 jaja
1 szklanka mleka
3/4 szklanki mąki ryżowej Skworcu
olej do smażenia
+
dżem
150 gr białego sera śmietankowego

Jajka zmiksować z mlekiem i mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Na każdym naleśniku rozsmarować porcję białego sera oraz łyżkę dżemu. Należy pamiętać, że patelnia musi być lekko natłuszczona bo naleśniki na mące ryżowej lubią w innym przypadku do niej przywierać . Za każdym razem przed nalaniem porcji ciasta należy je zamieszać.
Pudding chia z mango

Pudding chia z mango

Pudding chia z mango

Przepyszne połączenie smaków, kto jeszcze nie jadł niech żałuje, bardzo proste przygotowaniu!



Składniki:
4 łyżki nasion chia Skworcu
1 puszka mleczka kokosowego
100 ml mleka
1 mango (ewentualnie 1 puszka mango)
3 łyżki syropu klonowego Skworcu



Przygotowanie:
Nasiona zalać mlekiem, mleczkiem kokosowym oraz syropem klonowym. Dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki. Po 5 i 15 minutach wyjąć i ponownie wymieszać. Zostawić na minimum 3 godziny w lodówce a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem puddingu, mango oddzielić od pestki i obrać a następnie zmiksować na mus, zostawiając kilka kawałków do dekoracji. Jeżeli używamy mango w puszce wystarczy odsączyć je z zalewy i rozgnieść widelcem.
Do pucharków nakładamy porcję musu, następnie warstwę chia. Całość dekorujemy kawałkami mango.
Faworki

Faworki

Faworki

Faworki czy chrusty? Co się u Was jada? Kiedyś zdawały i się takie trudne do zrobienie, tym czasem to tylko chwila przygotowania. Te faworki są przepyszne w smaku!



Składniki:
2 szklanki mąki
1 jajko
3 żółtka
4 łyżki śmietany
2 łyżki oleju kokosowego Skworcu
1 łyżka rumu
olej do smażenia
cukier puder do posypania



Przygotowanie:
Składniki na faworki bardzo dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do lodówki. Cienko rozwałkować, wycinać paski, naciąć w środku, następnie przewlec jeden koniec ciasta przez otwór formując w ten sposób faworki. Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem.

A jeśli przepis i tak wydaje się Wam za trudny proponuję banalny lany chrust. Tu PRZEPIS. Wystarczy zmiksować składniki! Bez zagniatania, wałkowania i wykrawania!
Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger