Pulpety rybne
Pulpety rybne
Bardzo fit a do tego bardzo zdrowa propozycja na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
500 gr filetu z mintaja
1 pęczek natki pietruszki
1 jajko
1 bułka kajzerka
2 łyżki bułki tartej
przyprawa do ryb, sól, pieprz
1 łyżka śmietany 12 %
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 kostka rosołowa
Bułkę namoczyć w mleku. Mintaja pokroić na mniejsze kawałki i razem z odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w blenderze. Pietruszkę drobno posiekać i dodać do masy razem z jajkiem i bułką tartą. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Wymieszać dokładnie i formować małe kulki. Jeśli masa jest zbyt luźna dodać jeszcze bułkę tartą. W garnku zagotować 1 l wody, rozpuścić w nim kostkę rosołową i delikatnie włożyć pulpety. Gotować około 20 minut. Na koniec w odrobinie wody rozrobić śmietanę z mąką i dodać do całości. Zagotować, delikatnie mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?