Budyniowa pianka z malinami
Budyniowa pianka z malinami
Jedno z najlepszych ciast. Delikatna pianka połączona z malinami i kruchym ciastem to połączenie które jest skazane na sukces!
Składniki:
ciasto:
5 żółtek
2,5 szklanki mąki
kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe (ewentualnie waniliowe)
1/2 szklanki oleju
500-600 gr malin
Składniki na ciast zagnieść i podzielić na dwie nierówne części- jedna 1/3 a druga to 2/3 ciasta. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki na godzinę. Dużą prostokątną blachę wylepić większą porcją ciasta i podpiec około 20-25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Następnie ciasto odstawić do ostudzenia.
Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania dodać cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Na koniec cienką strużką wlać olej cały czas miksując.
Na ostudzonym cieście rozprowadzić piankę. Na wierzchu ułożyć maliny delikatnie wciskając w piankę (otworami do góry). Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta.
Piec około 40 minut w 180-190 stopniach.
Kocham kruche ciasto:)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńschrupałabym :D lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńdzięki Ewa, niestety nawet okruszek nie został :D
Usuń