Szarlotka sypana z gruszką
Szarlotka sypana z gruszką
Najprostsza w świecie szarlotka. Nie trzeba zagniatać ciasta. To po prostu musi się udać każdemu! A smak szarlotki obłędny!
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
3 gruszki
1 kostka margaryny
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy wszystkie suche składniki- mąkę, kaszkę, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy na trzy równe części. Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy sok. Dzielimy utarte owoce na dwie części. Tortownicę wykładamy papierem, boki smarujemy margaryną. Na dno sypiemy pierwszą warstwę suchych składników. Na to wykładamy połowę jabłek i gruszek. Kolejne znów są sypkie produkty, które równomiernie wykładamy na owoce. Następnie znów warstwa jabłek i gruszek oraz sypkich składników. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach margarynę. Szarlotkę pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?