Naleśniki meksykańskie
Naleśniki meksykańskie
Tym razem naleśniki w odsłonie wytrawnej. I to jakiej! Nie dość, że obłędne w smaku to jeszcze bardzo sycące.
naleśniki:
3 jajka
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
olej
farsz:
500 gr mięsa mielonego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 czerwona papryka
100 gr żółtego sera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, chilli
olej
Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.
Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć razem z mięsem na odrobinie oleju. Paprykę pokroić. Czerwoną fasolę opłukać i razem z kukurydzą i papryką dodać do podsmażonego już mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami oraz odrobiną chilli. Podsmażyć wszystko razem kilka minut. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i kilka minut całość poddusić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach, dowolnie zwijać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym wcześniej odrobiną oleju). Całość posypać serem i zapiekać w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?