Keks z kandyzowaną truskawką i czarnymi porzeczkami
Keks z kandyzowaną truskawką i czarnymi porzeczkami
Jestem wielką fanką keksów. Nie tylko za łatwość przygotowania. Za każdy razem używam innych dodatków dlatego to ciasto chyba nigdy się nie znudzi. Zawsze smakuje inaczej. No i keks świetnie sprawdza się u nas na drugie śniadanie do szkoły. Oprócz kanapek, słodki kawałek keksu zamiast kupnych batonów. Tym razem wersja z kandyzowanymi truskawkami porzeczkami! Pycha, polecam.Składniki:
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
150 gr masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gr kandyzowanych truskawek Skworcu
50 gr kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu
Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie wciąż miksując dodajemy po kolei- jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kandyzowane owoce (większe truskawki możemy przekroić na mniejsze kawałki) i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę i pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń