Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Takie jak robi lub robiła babcia :DSkładniki (na 15-16 sztuk):
500 gr ugotowanych ziemniaków (w osolonej wodzie)
1 jajko
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
sól
około 8 śliwek
+ opcjonalnie bułka tarta, masło i cukier
Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tak aby nie było grudek. Pozostawić do ostudzenia. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Wymieszać ziemniaki, jajko oraz mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Uformować wałek i odcinać po porcji ciasta, każdą rozpłaszczyć, układać połówkę śliwki i dokładnie zlepić. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić uformowane knedle. Po wypłynięciu gotować około 3-4 minut od czasu do czasu mieszając.
Opcjonalnie na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i chwilę podsmażyć. Knedle podawać z przyrumienioną bułką i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?