Sernik jagodowy
Sernik jagodowy
Obłędne połączenie smaku sernika, jagód i do tego bita śmietana z mascarpone! Sernik jest delikatny i wilgotny, po prostu idealny.Składniki:
1 kg sera (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek
1 czubata szklanka cukru
1/2 szklanki mąki
350 gr jagód
+
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
125 gr serka mascarpone
+
jagody do dekoracji
Jagody zblendować i przetrzeć przez sitko. Jajka zmiksować z cukrem. Następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser, przesianą mąkę i mus jagodowy. Przelać do blachy wyłożonej papierem (ja użyłam prostokątnej 32 cm x 20 cm) i piec około godziny w nagrzanym do 150-160 stopni piekarniku.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Następnie cały czas miksując dodawać po łyżce serek. Gotową masą posmarować przestudzony sernik. Przełożyć do lodówki. Przed podaniem udekorować jagodami.
Zrobiłam się głodna od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńdzięki! to chyba dobrze :D
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! Jest pyszny :D
Usuńsuper!
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuń