Pizza na grubym cieście
Pizza na grubym cieście
Co prawda należę do wielbicieli pizzy na cienkim spodzie ale od czasu do czasu lubię też zjeść taką. Ta jest idealna.składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
25 gr drożdży
2 łyżki oleju
100 gr sera żółtego
puszka krojonych pomidorów
przyprawa do pizzy
dodatki: 6 plasterków szynki, 100 gr sera feta, 1 czerwona papryka,
Przygotowanie:
Drożdże z cukrem i łyżką mąki rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dokładnie rozmieszany rozczyn przelewamy do reszty mąki, dodajemy sól, olej, wodę i mieszamy a następnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na dużą prostokątną blachę i odstawiamy na kolejne 20 minut. Na pizze wykładamy krojone pomidory z puszki. Ser ścieramy na tarce i posypujemy sos. Szynkę kroimy w paseczki, ser feta w kostkę, paprykę na małe kawałki. Układamy równomiernie dodatki i posypujemy przyprawą do pizzy. Pieczemy w rozgrzanym do 200-220 stopni piekarniku około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?