Leczo z makaronem
Leczo z makaronem
Uwielbiam leczo. Za każdym razem smakuje troszkę inaczej. Każdy przygotowuje z innymi proporcjami a nawet składnikami. Ja tym razem oprócz cukinii dodałam patisona i makaron. Jest pyszne i sycące.
200 gr kiełbasy
2 cebule
1 cukinia
1 średni patison
1 papryka
4 duże pomidory
200 gr makaronu świderki
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
2 łyżki keczupu
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Razem podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka. Patisona i cukinię obrać i wydrążyć pestki (cukinię jeśli jest młoda nie trzeba obierać). Pokroić w kostkę razem z papryką i dodać wszystko razem do kiełbasy. Dodać odrobinę wody, przyprawić solą, słodką papryką i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Dodać do całości, przyprawić pieprzem i dusić jeszcze kilka minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać keczup, zioła prowansalskie i wymieszać.
O, lecza z makaronem jeszcze nie jadłam, ale to bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń