Naleśniki jaglane
Naleśniki jaglane
Kaszy jaglanej nie trzeba nikomu reklamować, jest nie tylko pyszna ale i zdrowa. Tym razem jednak nie kasza jaglana a mąka jaglana. Możemy nią bez problemu zastąpić w naleśnikach mąkę pszenną. Naleśniki nabiorą zupełnie nowego smaku.Składniki:
1 szklanka mąki jaglanej Skworcu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
olej do smażenia
250 gr białego sera półtłustego
2-3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki cukru
1 pomarańcz
Mąkę, jajka, mleko i wodę miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki na odrobinie rozgrzanego oleju. Pomarańczę obieramy i kroimy na kawałki. Ser rozcieramy ze śmietaną, cukrem, dodajemy pomarańcz i mieszamy. Gotową masą serową smarujemy naleśniki i zwijamy.
Cukier możemy zastąpić miodem.
przepyszny pomysł na naleśniki - klasyczne a jednak urozmaicone :)
OdpowiedzUsuń