Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Tym razem czeka na Was wersja ze śliwką.Składniki (na dużą prostokątną blachę):
4 jajka
3 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka śliwek
cukier puder
Przygotowanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po kolei- po jednym jajku, mąkę, proszek do pieczenia oraz jogurt. Gotowe ciasto przełożyć do blachy. Śliwki obrać z pestek i pokroić na pół lub na mniejsze kawałki. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu), lekko je dociskając. Piec około 55 minut w 180 stopniach.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Mnie niestety wyszedł zakalec :(
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam według przepisu, w dużej brytwance. Po upieczeniu zostawiłam jeszcze na kilkanaście minut w piekarniku, aby odpoczął. Ciasto piekłam w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. dotychczas wszystkie ciasta piekłam podobnie i wszystkie wychodziły. Nie wiem czy dodałam czegoś za dużo lub czegoś za mało, czy ten rodzaj śliwek był nieodpowiedni. Czy ktoś piekł już według tego przepisu i może podzielić się swoją opinią ?
UsuńCzy śliwki na pewno były skórką do dołu? bardzo często piekę to ciasto i zawsze wychodzi. Rozumiem, że Kejti i Unknown to jedna osoba?
Usuń