Kotlety rybne
Kotlety rybne
Podobno Polacy jadają za mało ryb. Sama biję się w pierś bo tak dokładnie jest. Tymczasem rybkę można szybko i smacznie przygotować. Kotlety rybne to świetna alternatywa do mięsnych kotletów.Składniki:
400 gr filetu z mintaja
1 pęczek koperku
2 jajka
1 bułka kajzerka
bułka tarta
1 szklanka mleka
przyprawa do ryb, sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku. Mintaja pokroić na mniejsze kawałki i razem z odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w blenderze. Koperek drobno posiekać i dodać do masy razem z jajkami. Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Wymieszać dokładnie, jeśli masa jest za rzadka dodać bułkę tartą, następnie formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Bardziej fit? Może zamiast kotletów rybnych- pulpety rybne? Robi się je całkiem podobnie.
A co na deser? Może kolorowe ciasto- cygańskie ścieżki?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?