Ciasto cygańskie ścieżki
Ciasto cygańskie ścieżki
Trzeba przyznać, że ciasto jest czasochłonne ale proste w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet początkujący :P Smak nie do opisania :D
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
9 białek
4 żółtka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
3 łyżki suchego maku
1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy
Masa:
400 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego np. Danio
5 kolorowych galaretek
Polewa:
1 czekolada (ja użyłam jasnej karmelowej)
1 łyżka masła
wiórki czekoladowe
wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować i podzielić ciasto na cztery równe części.
Do pierwszej części dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki i miksujemy całość.
Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę kakao i miksujemy.
Do trzeciej dodajemy kisiel (proszek) i również miksujemy.
Do czwartej dodajemy mak i mieszamy.
Blaszkę ( dużą prostokątną 25 x 35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.
Piec około 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty.
Masa:
4 galaretki rozpuścić, każdą w szklance wody,każdą osobno wylać do płaskiego pojemnika lub głębokiego talerza, gdy zastygną pokroić wszystkie w kostkę. Ostatnią galaretkę (ja użyłam tu cytrynowej, żeby była jasna)również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić gdy zacznie tężeć połączyć z serkiem a następnie dodać do niej pokrojone pozostałe galaretki.
4 galaretki rozpuścić, każdą w szklance wody,każdą osobno wylać do płaskiego pojemnika lub głębokiego talerza, gdy zastygną pokroić wszystkie w kostkę. Ostatnią galaretkę (ja użyłam tu cytrynowej, żeby była jasna)również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić gdy zacznie tężeć połączyć z serkiem a następnie dodać do niej pokrojone pozostałe galaretki.
Tężejącą masą przełożyć blaty ciasta.
Polewa:
Czekoladę z masłem rozpuścić w garnuszku na parze, rozpuszczoną polać wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce.
Czekoladę z masłem rozpuścić w garnuszku na parze, rozpuszczoną polać wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce.
ile tu kolorów..pięknie to wszystko wygląda :) musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://naszlakusmaku.blogspot.com/
dziękuję za miłe słowa! :D
UsuńPyszne ciasto , wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo miło to czytać! pozdrawiam
UsuńBajecznie kolorowe :) znam troszkę inną wersję tego ciacha, ale Twoja jest weselsza :D
OdpowiedzUsuńdziękuję!
OdpowiedzUsuńszałowe, przepiękne ciasto!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Może się skusze i na urodziny dzieci upiekę.
OdpowiedzUsuń