Cake pops
Cake pops
Świetne do zrobienie po Świętach czy po imprezie- z resztek ciast- biszkoptowych, piaskowych, ucieranych. Ale oczywiście można użyć też specjalnie przygotowanego np. biszkopta.Składniki:
1 biszkopt
2- 3 łyżki serka mascarpone
2 łyżki kremu czekoladowego
2- 3 polewy różnego koloru
kolorowe posypki, pisaki cukrowe
patyczki do lizaków lub lodów ewentualnie patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Biszkopt kruszymy na drobne kawałki. Dodajemy krem czekoladowy i mascarpone. W razie gdyby było za suche dodajemy więcej serka i/lub nutelli. Ma powstać gęsta masa. Następnie formujemy w rękach kulki i odstawiamy na talerzyk. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Jedną polewę rozpuszczamy, maczamy patyczki w polewie a następnie wbijamy do połowy w kulkę. Znów wstawiamy na talerzyku (patyczkami do góry) do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Następnie ponownie rozpuszczamy polewy i zanurzamy kulki w polewie, strząsamy delikatnie nadmiar, posypujemy kolorowymi posypkami i odstawiamy do zastygnięcia. Ewentualnie dekorujemy cukrowymi pisakami. Odstawiamy tak aby kulka była u góry i niczego nie dotykała i ładnie zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?