Mazurek Wielkanocny z masłem orzechowym i białą czekoladą
Mazurek Wielkanocny z masłem orzechowym i białą czekoladą
Masło orzechowe delikatnie przełamuje słodycz czekolady.
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
100 gr margaryny
3 łyżeczki cukru
Masa:
5 kopiastych łyżek masła orzechowego
6 kopiastych łyżek mascarpone
1/2 tabliczki białej czekolady
Polewa:
1/2 tabliczki białej czekolady
1 tabliczka gorzkiej (lub mlecznej) czekolady
oraz:
migdały, orzechy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy i albo układamy na papierze do pieczenia formując wybrany kształt, albo wyklejamy blaszkę. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuszczamy. Miksujemy masło orzechowe z mascarpone, następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i dalej miksujemy. Wykładamy masę na spód ciasta.
Czekolady do polewy rozpuszczamy każdą osobno i dekorujemy wierzch mazurka.
Czekolady należy rozpuszczać w kąpieli wodnej. Należy pamiętać, że miseczka nie może dotykać gotującej wody, Czekoladę należy wcześniej połamać na mniejsze kawałki. Szczególnie trudno rozpuścić bez przypalenia białą czekoladę dlatego nie zrażajcie się jeśli się nie uda i się przypali. Wtedy dolewamy odrobinę mleka i energicznie mieszamy. Jeśli czekolada będzie za gęsta również dodajemy mleko i mieszamy.
Masło orzechowe delikatnie przełamuje słodycz czekolady.
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
100 gr margaryny
3 łyżeczki cukru
Masa:
5 kopiastych łyżek masła orzechowego
6 kopiastych łyżek mascarpone
1/2 tabliczki białej czekolady
Polewa:
1/2 tabliczki białej czekolady
1 tabliczka gorzkiej (lub mlecznej) czekolady
oraz:
migdały, orzechy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy i albo układamy na papierze do pieczenia formując wybrany kształt, albo wyklejamy blaszkę. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuszczamy. Miksujemy masło orzechowe z mascarpone, następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i dalej miksujemy. Wykładamy masę na spód ciasta.
Czekolady do polewy rozpuszczamy każdą osobno i dekorujemy wierzch mazurka.
Czekolady należy rozpuszczać w kąpieli wodnej. Należy pamiętać, że miseczka nie może dotykać gotującej wody, Czekoladę należy wcześniej połamać na mniejsze kawałki. Szczególnie trudno rozpuścić bez przypalenia białą czekoladę dlatego nie zrażajcie się jeśli się nie uda i się przypali. Wtedy dolewamy odrobinę mleka i energicznie mieszamy. Jeśli czekolada będzie za gęsta również dodajemy mleko i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?