Tarta z pieczarkami
Tarta z pieczarkami
Tarta to jedno z moich ulubionych dań.
Jest świetna na spotkania z przyjaciółmi. Smaczna i sycąca.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
2 jajka
2-3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
500 gr pieczarek
1/2 puszki krojonych pomidorów
1 cebula
2 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki sera feta
olej do smażenia
2 jajka
2/3 szklanki śmietany 18 %
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na formę do tarty i wyklejamy nim blaszkę. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Pieczarki czyścimy i kroimy każdą na 4, cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy razem na gorącym oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na podpieczoną tartę. Na tarcie układamy pomidory i pokruszony ser feta. Jajka miksujemy ze śmietaną i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser, mieszamy i wylewamy na ułożone na tarcie składniki. Tartę pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?