Placki z wątróbki
Placki z wątróbki
Przepyszne! Znikają z talerza błyskawicznie.Składniki:
500 gr wątróbki drobiowej
1 cebula
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta, pieprz, sól
1/2 pęczka pietruszki
1/2 szklanka mleka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę opłukać wodą i zalać mlekiem. Następnie odsączyć i oczyścić z błon. Pokroić razem z cebulą w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wymieszać wątróbkę z jajkiem, cebulą, mąką i natką. Dodać przyprawę typu vegeta i przyprawić pieprzem. Olej rozgrzać na patelni i nakładać łyżką porcję na kotleciki. Smażyć krótko z obu stron. Gotowe kotlety posolić (to ważne- nie solimy przed smażeniem!)
Dlaczego solimy dopiero po usmazeniu?
OdpowiedzUsuńżeby nie były twarde :D
OdpowiedzUsuń