Szarlotka z galaretką
Szarlotka z galaretką
Delikatny biszkopt i pyszna jabłkowo- cytrynowa masa.Składniki (na dużą okrągłą tortownicę):
biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
2 kg jabłek
3 galaretki cytrynowe
400 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po kolei żółtka oraz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostudzenia.
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać 3-4 łyżki wody (jeśli jabłka są mało słodkie to ewentualnie dodać 1-2 łyżki cukru wg smaku) i gotować na małym ogniu około 5-10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie zmiksować jabłka na mus. Do gorącego dodać 3 suche galaretki i dobrze wymieszać.
Biszkopt przekroić na dwie części. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć przełożyć nią biszkopt. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem. Posmarować wierzch ciasta.
Zrobilam w tym roku swoje jabłka na szarlotkę w słoikach 0,9 l. Jak myślisz, ile powinnam użyć? Renata z Lublina
OdpowiedzUsuńJak dasz 2 słoiki to może wsypać troszkę mniej galaretki.
UsuńWitam jak bym chciała takie ciasto jak na zdjęciu to musze upiec dwa biszkopty
OdpowiedzUsuńJeden wystarczy, z tego przepisu mi zawsze wychodzi dość wysoki :D
Usuń