Wafle z pianką i galaretką
Wafle z pianką i galaretką
Przepyszne, proste- z pewnością każdemu się udadzą. Niezastąpione nie tylko na przyjęcia dla dzieci ale i dla dorosłych. Pięknie prezentują się na stole.Składniki:
2 wafle
4 galaretki w 3 kolorach (ja użyłam 2 truskawkowych, malinowej i cytrynowej)
2 łyżki cukru pudru
400 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Odstawić do stężenia. 200 ml schłodzonej śmietany ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. Prostokątną lub kwadratową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wafle dociąć do blaszki. Ułożyć jeden na dnie i posmarować pierwszą masą. Odstawić do lodówki. 2 galaretki w jednym kolorze rozpuścić w 450 ml wrzącej wody i odstawić. Gdy zaczną tężeć wyłożyć na piankę i ponownie odstawić do lodówki. Ostatnią warstwę zrobić dokładnie tak samo jak pierwszą i wyłożyć na wierzch. Całość przykryć drugim waflem, zawinąć i schłodzić aż masa stężeje.
A jeśli wolicie klasyczne wafle kakaowe to zapraszam tu
pyszne, moja mama takie kocha:)
OdpowiedzUsuńwyglądają słodko)))
OdpowiedzUsuńWyglądają baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają... kradnę przepis:-)
OdpowiedzUsuńSuper deser,z tymze ja musialabym zrobic to bez mleka krowiegow smietanie bo mam alergikow w domu
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam smakuje super. Ja zawsze dodatkowo tężejąca galaretkę (konsystencja gęstej śmietany) miksuję na piankę i w połączeniu z ubitą śmietaną wychodzi bardziej puszysta. Dziękuję za przepis :))
OdpowiedzUsuńKocham słodkości 😉kradne przepis moje ulubione
OdpowiedzUsuńWafle z pianką i galaretką to prawdziwa poezja :)
OdpowiedzUsuń