Sernik zebra

Sernik zebra

Bardzo posty w przygotowaniu, przepyszny i efektowny!



Składniki (na dużą okrągłą tortownicę):
1 kg sera sernikowego (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao

Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem, cały czas miksując dodajemy kolejno ser i mąkę ziemniaczaną. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy naprzemiennie po 2-3 łyżki każdej masy. Pieczemy około 60-65 minut w 180 stopniach.

15 komentarzy:

  1. Bardzo prosty ale z efektem wow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo prosty! obiecuje że wykonam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie i na pewno to zrobię. Mam pytanie objętość tej tortownicy jaka jest bo niby duża o wymiarach. ja mam trzy tortownice o takich wymiarach {21cm.-24cm.-27cm.}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja ma 25 cm, więc polecam użyć 24 lub 27 :D

      Usuń
  4. jak taki efekt uzyskać? wystarczy na środek wylać po 2-3 łyżki ale to rozprowadzić można jakoś bardziej szczegółowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlewać na środek na przemiennie, w to samo miejsce- raz jasne, raz ciemne ciasto. Wtedy ciasto będzie wypychać to spod spodu i utworzą się takie ładne paseczki.

      Usuń
  5. super!!! A nie dodaję się żadnego tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super !!!! A mam pytanie czy żadnego tłuszczu się nie dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto tylko wylewać na środek i tak zostawić? Nie rozprowadzać po całej blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy wylewasz na przemian, na środek ciasto, to ono samo się rozprowadza na zewnątrz :D Jeden kolor wypycha drugi.

      Usuń
  8. Pewnie już nie aktualne pytanie ale tak jak w przepisie zero proszku :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy sernik, który mi wyszedł. Mój mąż, znany z awersji do sera w każdej postaci (poza tym na pizzy), zjadł pół blachy. Myślisz, że uda się też na ciasteczkowym spodzie?

    OdpowiedzUsuń

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger