Domowe bułki maślane

Domowe bułki maślane

Jednego jestem pewna. Takich bułek nigdzie nie kupicie. Znikają błyskawicznie. Podana ilość składników jest na około 17- 18 bułek. Jeśli chcecie mniej- zmniejszcie ilość o połowę.
Ale żeby potem nie było pretensji- dlaczego tak mało :)
I zdziwienia, kto zjadł wszystkie domowe bułeczki!

Moje bułki są czosnkowo- pomidorowe, ale równie dobrze możecie te dodatki pominąć lub zmienić na swoje ulubione.



Składniki:
1 kg mąki
2 szklanki ciepłego mleka
1/2 kostki masła
50 gr świeżych drożdży
4 jaja
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
przyprawy: u mnie suszone pomidory w płatkach i czosnek granulowany.



Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy.
Do ciepłego dodajemy cukier, drożdże i 5 łyżek mąki.
Odstawiamy na 15 minut.
Do miski przesypujemy pozostałą mąkę i dodajemy resztę składników- miękkie masło, jajka, sól i przyprawy.
Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy.
Odstawiamy na około 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie formujemy bułeczki i układamy je na blasze.
Odstawiamy na około 30 minut.
Po tym czasie pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Domowe bułki maślane już gotowe! Smacznego.

Z tego przepisu wychodzi około 17-18 bułek.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger