Torcik cytrynowa pianka

Torcik cytrynowa pianka

Pyszne, delikatne ciasto. Masa jest banalnie prosta- nie ma możliwości, że się zważy czy nie wyjdzie. Bezpieczne rozwiązanie, które zawsze się uda! Możemy poeksperymentować ze smakami i owocami.



Składniki (na dużą okrągłą tortownicę):

biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku

masa:
400 gr serka homogenizowanego
2 galaretki cytrynowe

oraz:
1-2 pomarańcze
1 banan
2 galaretki pomarańczowe

Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po kolei żółtka oraz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku (czyli w połowie zalecanej wody). Odstawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężec zmiksować je z serkiem homogenizowanym. I przełożyć na biszkopt. Schłodzić w lodówce. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 600 ml wrzątku. Pomarańcze i banana pokroić w plasterki i udekorować wierzch tortu, zalać tężejącymi galaretkami pomarańczowymi. Schłodzić w lodówce do stężenia.

2 komentarze:

  1. To taki trochę sernik na zimno :) Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to prawda, taka jednak nazwa mu u nas przylgnęła :D Bardzo smaczny :)

      Usuń

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger