Torcik cytrynowa pianka
Torcik cytrynowa pianka
Pyszne, delikatne ciasto. Masa jest banalnie prosta- nie ma możliwości, że się zważy czy nie wyjdzie. Bezpieczne rozwiązanie, które zawsze się uda! Możemy poeksperymentować ze smakami i owocami.Składniki (na dużą okrągłą tortownicę):
biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku
masa:
400 gr serka homogenizowanego
2 galaretki cytrynowe
oraz:
1-2 pomarańcze
1 banan
2 galaretki pomarańczowe
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po kolei żółtka oraz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku (czyli w połowie zalecanej wody). Odstawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężec zmiksować je z serkiem homogenizowanym. I przełożyć na biszkopt. Schłodzić w lodówce. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 600 ml wrzątku. Pomarańcze i banana pokroić w plasterki i udekorować wierzch tortu, zalać tężejącymi galaretkami pomarańczowymi. Schłodzić w lodówce do stężenia.
To taki trochę sernik na zimno :) Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńtak to prawda, taka jednak nazwa mu u nas przylgnęła :D Bardzo smaczny :)
Usuń