Kulki jaglano- daktylowe
Kulki jaglano- daktylowe
Absolutnie nasz ostatni hit w domu. Pysznie i zdrowo.Składniki:
1 woreczek kaszy jaglanej (lub pół szklanki)
200 gr daktyli drylowanych Skworcu
1 czubata łyżka oleju kokosowego nierafinowanego Skworcu
2 łyżki kakao
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
100 gr wiórek kokosowych do obtoczenia
opcjonalnie 1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę (jeśli mamy słaby blender to na dłużej:)
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, następnie ostudzić.
Daktyle odsączyć, dokładnie sprawdzić czy nie ma pozostałości pestek i zblendować.
W garnku podgrzać olej kokosowy z kakao. Gdy olej się rozpuści zdjąć z palnika i dodać płatki owsiane. Dokładnie wymieszać.
Gdy ostygnie połączyć wszystkie składniki- olej z kakao i płatkami oraz daktyle i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kulki jaglano- daktylowe są słodkie, co jest zasługą daktyli, jeśli jednak dla kogoś są za mało słodkie można dodać syrop z agawy luk klonowy.
Z powstałej masy formować małe kulki i obtaczać we wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki.
Dziękuję za przepis, z pewnością z niego skorzystam, bo uwielbiam i jaglankę i daktyle i wiórki :)
OdpowiedzUsuń