Sernik zebra
Sernik zebra
Bardzo posty w przygotowaniu, przepyszny i efektowny!Składniki (na dużą okrągłą tortownicę):
1 kg sera sernikowego (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem, cały czas miksując dodajemy kolejno ser i mąkę ziemniaczaną. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy naprzemiennie po 2-3 łyżki każdej masy. Pieczemy około 60-65 minut w 180 stopniach.
Bardzo prosty ale z efektem wow :)
OdpowiedzUsuńbardzo prosty! obiecuje że wykonam :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i na pewno to zrobię. Mam pytanie objętość tej tortownicy jaka jest bo niby duża o wymiarach. ja mam trzy tortownice o takich wymiarach {21cm.-24cm.-27cm.}
OdpowiedzUsuńmoja ma 25 cm, więc polecam użyć 24 lub 27 :D
Usuńjak taki efekt uzyskać? wystarczy na środek wylać po 2-3 łyżki ale to rozprowadzić można jakoś bardziej szczegółowo
OdpowiedzUsuńWlewać na środek na przemiennie, w to samo miejsce- raz jasne, raz ciemne ciasto. Wtedy ciasto będzie wypychać to spod spodu i utworzą się takie ładne paseczki.
Usuńsuper!!! A nie dodaję się żadnego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńtak, nie dodajey tu tłuszczu :D
UsuńSuper !!!! A mam pytanie czy żadnego tłuszczu się nie dodaje?
OdpowiedzUsuńTo ciasto tylko wylewać na środek i tak zostawić? Nie rozprowadzać po całej blaszce?
OdpowiedzUsuńGdy wylewasz na przemian, na środek ciasto, to ono samo się rozprowadza na zewnątrz :D Jeden kolor wypycha drugi.
Usuńa proszek do pieczenia
OdpowiedzUsuńPewnie już nie aktualne pytanie ale tak jak w przepisie zero proszku :D
OdpowiedzUsuńPierwszy sernik, który mi wyszedł. Mój mąż, znany z awersji do sera w każdej postaci (poza tym na pizzy), zjadł pół blachy. Myślisz, że uda się też na ciasteczkowym spodzie?
OdpowiedzUsuńWitam. Czy można użyć mąki tortowej bo akurat taką posiadam?
OdpowiedzUsuńStudzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach czy od razu wyciągamy?
OdpowiedzUsuńniestety nie zauważyłam wcześniej komentarza :( , ale odpowiem, bo może ktoś będzie jeszcze miał takie pytanie. oczywiście mąka może być tortowa, ja wyciągam od razu, ale na pewno nigdy nie zaszkodzi chwilę uchylić i pozostawić :)
OdpowiedzUsuń