Sernik zebra

Sernik zebra

Bardzo posty w przygotowaniu, przepyszny i efektowny!



Składniki (na dużą okrągłą tortownicę):
1 kg sera sernikowego (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao

Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem, cały czas miksując dodajemy kolejno ser i mąkę ziemniaczaną. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy naprzemiennie po 2-3 łyżki każdej masy. Pieczemy około 60-65 minut w 180 stopniach.

18 komentarzy:

  1. bardzo prosty! obiecuje że wykonam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i na pewno to zrobię. Mam pytanie objętość tej tortownicy jaka jest bo niby duża o wymiarach. ja mam trzy tortownice o takich wymiarach {21cm.-24cm.-27cm.}

    OdpowiedzUsuń
  3. jak taki efekt uzyskać? wystarczy na środek wylać po 2-3 łyżki ale to rozprowadzić można jakoś bardziej szczegółowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlewać na środek na przemiennie, w to samo miejsce- raz jasne, raz ciemne ciasto. Wtedy ciasto będzie wypychać to spod spodu i utworzą się takie ładne paseczki.

      Usuń
  4. super!!! A nie dodaję się żadnego tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Super !!!! A mam pytanie czy żadnego tłuszczu się nie dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto tylko wylewać na środek i tak zostawić? Nie rozprowadzać po całej blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy wylewasz na przemian, na środek ciasto, to ono samo się rozprowadza na zewnątrz :D Jeden kolor wypycha drugi.

      Usuń
  7. Pewnie już nie aktualne pytanie ale tak jak w przepisie zero proszku :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy sernik, który mi wyszedł. Mój mąż, znany z awersji do sera w każdej postaci (poza tym na pizzy), zjadł pół blachy. Myślisz, że uda się też na ciasteczkowym spodzie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Czy można użyć mąki tortowej bo akurat taką posiadam?

    OdpowiedzUsuń
  10. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach czy od razu wyciągamy?

    OdpowiedzUsuń
  11. niestety nie zauważyłam wcześniej komentarza :( , ale odpowiem, bo może ktoś będzie jeszcze miał takie pytanie. oczywiście mąka może być tortowa, ja wyciągam od razu, ale na pewno nigdy nie zaszkodzi chwilę uchylić i pozostawić :)

    OdpowiedzUsuń

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger