Kurczak smażony w razowej panierce

Kurczak smażony w razowej panierce

Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne danie.
Pomysł na błyskawiczny obiad. Ponieważ #OlejWielkopolski zachęca do eksperymentowania i unowocześniania dań, postanowiłam zwykłą mąkę pszenną zamienić na razową. Tym razem padło na mąkę pszenną razową (typ 2000) oraz mąkę razową orkiszową. Jest pysznie. #OlejKonwenanse



Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
1/3 szklanki mąki razowej orkiszowej
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Olej Wielkopolski do smażenia
www.olejkonwenanse.pl



Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w paski/kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i paprykami.
Jajko zmiksować z obiema mąkami, dodając 1/2 szklankę wody.
Ciasto ma być dość gęste.
Gdyby wyszło za rzadkie lub za gęste trzeba dodać odrobinę mąki lub wody.
W garnku rozgrzać olej. Kawałki kurczaka maczać w cieście, a następnie smażyć na głębokim oleju. Podczas smażenia obrócić na drugą stronę.
Usmażone kawałki kurczaka odsączyć na papierze.
Smacznego!

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger