Domowe knoppersy
Domowe knoppersy
Co prawda w oryginalnej wersji wafelki są z orzechami laskowymi ale ja zrobiłam z orzechami włoskimi, takie smakują mi o wiele bardziej
Składniki:
3 wafle
masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
155 gr masła
1 szklanka mleka w proszku
masa orzechowa:
100 gr masła
160 gr nutelli
1 łyżka kakao
100 gr orzechów włoskich
polewa:
100 gr czekolady mlecznej
+ kilka orzechów do dekoracji
Mleko z cukrem podgrzać w garnku, odstawić do ostudzenia. W misce utrzeć miękkie masło i cały czas ucierając dodawać mleko z cukrem, na końcu dodać mleko w proszku. Gotową masę wyłożyć na pierwszy wafel i przykryć drugim. Druga masa- miękkie masło utrzeć z nutellą i kakao. Na koniec dodać pokrojone drobno orzechy włoskie. Wyłożyć na drugi wafel, przykryć trzecim. Docisnąć i przełożyć do lodówki na godzinę. Czekoladę rozpuścić w garnku na parze i polać całość, pokroić na kawałki, udekorować orzechami. Przełożyć do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?