Domowe knoppersy

Domowe knoppersy

Co prawda w oryginalnej wersji wafelki są z orzechami laskowymi ale ja zrobiłam z orzechami włoskimi, takie smakują mi o wiele bardziej



Składniki:

3 wafle

masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
155 gr masła
1 szklanka mleka w proszku

masa orzechowa:
100 gr masła
160 gr nutelli
1 łyżka kakao
100 gr orzechów włoskich

polewa:
100 gr czekolady mlecznej

+ kilka orzechów do dekoracji

Mleko z cukrem podgrzać w garnku, odstawić do ostudzenia. W misce utrzeć miękkie masło i cały czas ucierając dodawać mleko z cukrem, na końcu dodać mleko w proszku. Gotową masę wyłożyć na pierwszy wafel i przykryć drugim. Druga masa- miękkie masło utrzeć z nutellą i kakao. Na koniec dodać pokrojone drobno orzechy włoskie. Wyłożyć na drugi wafel, przykryć trzecim. Docisnąć i przełożyć do lodówki na godzinę. Czekoladę rozpuścić w garnku na parze i polać całość, pokroić na kawałki, udekorować orzechami. Przełożyć do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger