Pierogi z rybą
Pierogi z rybą
Zwykle wszyscy sceptycznie podchodzą do tej potrawy sądząc, że pierogi nie pasują do ryby. Wrażenie to mija z pierwszym kęsem! Są przepyszne!Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
woda
farsz:
400 gr filetu ryby (ja użyłam mintaja)
3 cebule
1/2 pęczku natki pietruszki
przyprawa do ryby, sól, pieprz
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
olej (do smażenia)
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść, dodając tyle wody aby było luźne. Rybę zmielić w maszynce do mięsa lub w rozdrobnić w melakserze. Natkę drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Wymieszać dokładnie masę z ryby, natkę, dodać bułkę tartą, jajko, połowę cebuli i przyprawić. Ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty, układać na każdym łyżeczkę farszu i zlepić dokładnie brzegi. Gotować około 15-20 minut w lekko osolonej wodzie na delikatnym ogniu.
Podawać ze smażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?