Pleśniak z owocami

Pleśniak z owocami

Ciasto uwielbiane przez wszystkich! Za każdym razem piekę z innymi owocami.



Składniki:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1 kostka margaryny
1 kisiel truskawkowy
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce: 200 gr czerwonej porzeczki, 1 szklanka wydrylowanych wiśni

Przygotowanie:
Margarynę, mąkę, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia i żółtka zagnieść na ciasto. Gdyby było zbyt sypie dodać 1-2 łyżki wody. Gotowe podzielić na 3 części- jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych dodać kakao i zagnieść dokładnie, żeby miała jednolity kolor. Każdą porcję ciasta włożyć w osobny worek i odłożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Natłuszczoną blachę wylepić większą porcją ciasta i podpiec w piekarniku na 180 stopni około 15 minut. Ostudzić. Owoce przebrać i wyłożyć równomiernie na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel w proszku cały czas miksując. Gotową pianę rozsmarować na cieście. Na końcu zetrzeć na tarce jasne ciasto. Piec około 45 minut w 175 stopniach.

2 komentarze:

  1. To jedno z tych ciast które można robić na 100 sposobów i zawsze będzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, jedno z ciast, którym nigdy się nie oprę ;)

    OdpowiedzUsuń

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger