Sernik w wiśniami

Sernik w wiśniami

Kruche ciasto i delikatna beza, a w tym wszystkim jeszcze sernik!



Składniki:

ciasto:
500 gr mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku o pieczenia

masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1/2 kostki rozpuszczonego i przestudzonego masła
1,5 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)

beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny

Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części- jedna 1/3 a druga to 2/3 ciasta. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki na godzinę. Dużą prostokątną blachę wylepić większą porcją ciasta i podpiec około 15-20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Następnie ciasto odstawić do ostudzenia.

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodać twaróg sernikowy, rozpuszczone i przestudzone masło oraz obie mąki. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód. Na to ułożyć wydrylowane wiśnie (jeśli używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich).

Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania dodać cukier i sok z cytryny.

Na masie serowej rozprowadzić bezę. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta.
Piec około 60 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger