Faworki
Faworki
Faworki czy chrusty? Co się u Was jada? Kiedyś zdawały i się takie trudne do zrobienie, tym czasem to tylko chwila przygotowania. Te faworki są przepyszne w smaku!
2 szklanki mąki
1 jajko
3 żółtka
4 łyżki śmietany
2 łyżki oleju kokosowego Skworcu
1 łyżka rumu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Składniki na faworki bardzo dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do lodówki. Cienko rozwałkować, wycinać paski, naciąć w środku, następnie przewlec jeden koniec ciasta przez otwór formując w ten sposób faworki. Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem.
A jeśli przepis i tak wydaje się Wam za trudny proponuję banalny lany chrust. Tu PRZEPIS. Wystarczy zmiksować składniki! Bez zagniatania, wałkowania i wykrawania!
Ale narobiłaś mi smaczka z tymi faworkami. Pycha! ♥
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że robi się je tak łatwo! Muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńNiebawem je zrobię ;-0
OdpowiedzUsuń