Bułeczki śniadaniowe z czekoladą i orzechami
Bułeczki śniadaniowe z czekoladą i orzechami
Oczywiste jest, że nie kupimy lepszych bułek niż te które zrobimy samodzielnie.
Składniki:
1/2 tabliczki czekolady
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mąki
50 gr masła
10 gr drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier oraz sól, odstawić na 20 minut. Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Do rozczynu dodać mąkę, masło, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Ciasto zagnieść. Dodać czekoladę oraz orzechy. Formować małe bułeczki i układać na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Piec w 180 stopniach około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?