Kruche ciasteczka z mąki pełnoziarnistej
Kruche ciasteczka z mąki pełnoziarnistej
W moim ulubionym przepisie zamieniłam mąkę tortową na pełnoziarnistą. Ciasteczka zyskały ciemniejszy kolor i lekko zmieniony smak. Są pyszne. Oczywiście można użyć normalnej mąki tortowej. Jeśli nie mamy zamiaru dekorować lukrem to można dodać 1 szklankę cukru zamiast 3/4, ja dałam mniej bo udekorowane byłby za słodkie.Składniki:
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do ozdobienia: lukier i perełki
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i umieścić w lodówce na mniej więcej godzinę (oczywiście może być dłużej, byle nie za długo :). Następnie rozwałkować, wycinać foremkami wybrane kształty i piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Wystudzone ciasteczka dekorować wg swojej wyobraźni :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?