Gulasz z marchewką i pomidorami
Gulasz z marchewką i pomidorami
Gulasz daje duże pole o popisu dzięki nieograniczonym dodatkom :DSkładniki:
500 gr mięsa z szynki (lub innego- karkówki, łopatki)
2 marchewki
1 puszka pomidorów (ja użyłam cherry ale mogą być inne)
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
olej
Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe kawałki. Przyprawić słodką papryką i pieprzem. Podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju kilka minut, mieszając, żeby mięso równomiernie się podsmażyło. Zalać całość wrzącą wodą tak aby całe mięso było w wodzie i gotować pod przykryciem około 30-40 minut (od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby nie wygotowała się woda- wtedy dodać). Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa i posolić do smaku. Gotować kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając i pilnując żeby woda całkiem się nie wygotowała. Dodać pomidory z puszki i gotować 5-10 minut.
Gdyby okazało się za rzadkie (ale nie sądzę, chyba, że przesadzicie z ilością wody;) można zagęścić mąką (rozrobić w małej ilości wody, wlać i chwilkę pogotować mieszając).
A jeśli wolicie gulasz z cukinią zapraszam tutaj
smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńdzięki! :)
Usuń