Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką
Bardzo prosty deser w przygotowaniu. Możemy użyć innych- ulubionych owoców.Składniki:
2 duże jabłka
4- 5 śliwek
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki mąki
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić na kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć owoce i skropić sokiem z cytryny. Mąkę, cukier i zimne masło zagnieść na kruszonkę i posypać wierzch owoców. Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Podany czas jest mocno orientacyjny, pieczemy aż kruszonka się zarumieni (może to być i 40 minut) u mnie to była prawie godzina- mam stary gazowy piekarnik.
Uwielbiam kruszonke:)
OdpowiedzUsuńświetne przepisy to jedno..., a drugie to super estetyczne i profesjonalne zdjęcia :) Jestem pełna uznania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
dziękuję, ogromnie mi miło!
Usuń