Oponki
Oponki
Bardzo proste do przygotowania- wystarczy zagnieść składniki i już po chwili możemy cieszyć się absolutnie przepysznym smakiem oponek.Składniki:
250 gr sera białego półtłustego
2 jajka
1 i 2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki oleju kokosowego Skworcu
1 łyżeczka sody
olej do smażenia
+cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Składniki na oponki zagnieść, rozwałkować na grubość około 0,5-1 cm i wykrawać szklanką i kieliszkiem oponki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
A może coś na obiad? Tajska zupa curry?
Nigdy nie robilam...
OdpowiedzUsuńW moim rodzinnym domu oponki były obowiązkowe w tłusty czwartek, tłute,ale pyszne! klasyk!
OdpowiedzUsuńCo za wspaniały przepis.Muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, ale pamiętam smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń