Tajska zupa curry z kurczakiem

Tajska zupa curry z kurczakiem

Dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Zupa nie jest trudna do przygotowania ale jednak musimy nad nią popracować chwilę dłużej niż zwykle nad moimi ekspresowymi przepisami :D
Świetnie sprawdza się jako rozgrzewające danie.



Składniki:
podwójny filet z kurczaka
700 ml bulionu
150 gr makaronu sojowego
400 ml mleczka kokosowego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 cm korzenia imbiru
2 łyżki czerwonej pasty curry Skworcu
2 łyżki sosu rybnego
1 mała łyżeczka suszonej trawy cytrynowej Skworcu
1/2 limonki
1/2 pęczka szczypiorku
ewentualnie sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę, imbir i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pastę curry i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mleczko kokosowe i dokładnie rozmieszać. Całość przekładamy do garnka i dolewamy bulionu. Dodajemy sos rybny i trawę cytrynową. Kurczaka kroimy w paski i dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. Dodajemy sok z limonki i opcjonalnie sól, pieprz. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Szczypiorek drobno pokroić. Zupę podawać z makaronem, posypaną szczypiorkiem.


A na deser może szarlotka?


1 komentarz:

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger