Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone to chyba jedno z najpopularniejszych dań (oczywiście dla mięsożerców :)
Ja lubię je za tą nieskończoną możliwość eksperymentowania z dodatkami. Kotlety mielone z warzywami są wyjątkowo przepyszne- dość duża część kotleta to warzywa, więc ich smak dość mocno różni się od klasycznych mielonych.



Składniki;
500 gr mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
2 jajka
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 kapusty pekińskiej
1/3 pora
1 bułka kajzerka
mleko
sól, pieprz, słodka papryka
bułka tarta
olej do smażenia





Przygotowanie:
Kapustę drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić, a następnie podsmażyć na oleju. Następnie dodać marchew, pietruszkę, seler, kapustę i jeszcze chwilę podsmażyć. Odstawić do przestudzenia. W misce wymieszać mięso, odciśniętą bułkę, jajka, podsmażone warzywa. Całość przyprawić solą , pieprzem, papryką i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.


A na deser zdrowe rafaello z kaszy jaglanej?


Czy banalnie prosta w przygotowaniu szarlotka sypana z gruszką?



1 komentarz:

  1. Chrupiące kotleciki. Kocham takie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger