Kotlety z komosy ryżowej i ciecierzycy
Kotlety z komosy ryżowej i ciecierzycy
Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów!Składniki:
1/3 szklanki komosy ryżowej Skworcu
400 gr gotowanej ciecierzycy (ja użyłam ze słoika- waga po odsączeniu)
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Komosę wypłukać. Następnie umieścić w garnku i zalać 2/3 szklanki zimnej, osolonej wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut (do wchłonięcia wody), wyłączyć i zostawić jeszcze na kilka minut przykrytą. Następnie ostudzić.
Ciecierzycę odsączyć i zblendować z natką pietruszki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W misce połączyć komosę, cieciorkę, jajko, natkę oraz czosnek. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Formować małe kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Jeśli masa będzie za luźna dodać 1-2 łyżki bułki tartej i formować dopiero kotleciki.
Interesująca propozycja :)
OdpowiedzUsuń