Domowy pasztet ze śliwką

Domowy pasztet ze śliwką

Pasztet ze sklepu nie może się z nim równać. Najlepsze mięso plus ulubione przyprawy. Raczej nie kupicie takiego. Tradycyjne przepisy na domowy pasztet to duże ilości boczku, słoniny itp. Ten jest wyjątkowy bo zastąpiłam to chudym mięsem z kurczaka. Ale nie bójcie się- nic się nie kruszy i nie rozpada. A w smaku jest mówiąc krótko, obłędny :D Jeśli ktoś nie przepada za połączeniem słodkiego z mięsem nie dodaje śliwki a jeśli lubi jak ja, do posmarowania pasztetu używa żurawiny.



Składniki:
30 dkg filetu z kurczaka
30 dkg karkówki
30 dkg pręgi wołowej
35 dkg wątróbki drobiowej
2 jajka
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
1,5 l bulionu (ewentualnie 2 kostki rosołowe rozpuszczone we wrzącej wodzie)
1 bułka kajzerka
100 gr śliwki suszonej Skworcu
przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra Skworcu
opcjonalnie żurawina



Przygotowanie:
Śliwki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić. Bulion zagotować. Dodać marchew, pietruszki, seler i wszystkie mięsa oprócz wątróbki. Całość gotować około 1 godziny. Wyciągnąć mięso i odstawić do ostudzenia. Bułkę namoczyć w bulionie. Wątróbkę z pokrojoną cebulą podsmażyć lekko na maśle. Posolić, ostudzić. Mięso, warzywa i bułkę (lekko odciśniętą) zmielić w maszynce. Dodać jajko, odrobinę bulionu, przyprawy, suszoną śliwkę i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za gęsta dodać więcej bulionu. Przełożyć do keksówki (u mnie 36 cm x 11 cm), wyrównać. Piec około 1 godziny w 180 stopniach.

A może zastanawiacie się co słodkiego zrobić do kawy? Mam pomysł- wafle z pianką i galaretką ...?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger