Sałatka z komosą ryżową i brukselką
Sałatka z komosą ryżową (quinoa) i brukselką
Komosa ryżowa (quinoa) to ostatnio mój hit. Mogę jeść na okrągło i ze wszystkim :DPrzepysznie sprawdziła się w tej sałatce. Do tego jest bardzo zdrowa.
Składniki:
1/2 szklanki komosy ryżowej czerwonej Skworcu
200 gr brukselki
1/2 puszki kukurydzy
3 plasterki szynki
1/2 czerwonej cebuli
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić. Komosę wypłukać. Następnie umieścić w garnku i zalać szklanką zimnej, osolonej wody. Gotować pod przykryciem około 15-20 minut, wyłączyć i zostawić jeszcze na kilka minut przykrytą. Następnie ostudzić. Brukselkę przebrać. Zalać wrzątkiem (woda powinna być lekko osłodzona i posolona) i gotować bez przykrycia około 8 minut. Odcedzić i odstawić do ostudzenia. Następnie pokroić brukselkę na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć. Szynkę drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.Szukasz też pomysłu na deser? Może keks ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?