Sałatka z komosą ryżową i brukselką

Sałatka z komosą ryżową (quinoa) i brukselką

Komosa ryżowa (quinoa) to ostatnio mój hit. Mogę jeść na okrągło i ze wszystkim :D
Przepysznie sprawdziła się w tej sałatce. Do tego jest bardzo zdrowa.



Składniki:
1/2 szklanki komosy ryżowej czerwonej Skworcu
200 gr brukselki
1/2 puszki kukurydzy
3 plasterki szynki
1/2 czerwonej cebuli
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz



Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić. Komosę wypłukać. Następnie umieścić w garnku i zalać szklanką zimnej, osolonej wody. Gotować pod przykryciem około 15-20 minut, wyłączyć i zostawić jeszcze na kilka minut przykrytą. Następnie ostudzić. Brukselkę przebrać. Zalać wrzątkiem (woda powinna być lekko osłodzona i posolona) i gotować bez przykrycia około 8 minut. Odcedzić i odstawić do ostudzenia. Następnie pokroić brukselkę na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć. Szynkę drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.


Szukasz też pomysłu na deser? Może keks ?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger