Ciasto kokosek

Ciasto kokosek

Niewskazane dla łasuchów, z uwagi na fakt, że mogą od razu zjeść pół blachy :D




Składniki: 
4 jajka 
2 żółtka 
1/2 szklanki cukru 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 szklanki mąki pszennej 
2 szklanki mleka 
4 łyżki mąki ziemniaczanej 
3/4 szklanki i 2 łyżki cukru pudru 
1 i 1/2 kostki margaryny 
20 dkg wiórek kokosowych 

Przygotowanie:
Biszkopt: Białka z 4 jajek ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodać 4 żółtka oraz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia (cały czas miksując). Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i 2 żółtka. Dobrze rozmieszane wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Odstawić do ostygnięcia. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem pudrem (3/4 szklanki), następnie dodawać stopniowo przestudzony budyń. 
Posypka: Pół kostki margaryny rozpuścić na patelni, dodać wiórki i 2 łyżki cukru pudru. Chwilę podsmażyć aż wiórki zarumienią się na złoto. Na przestudzony biszkopt wyłożyć krem i posypać wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger