Ciasto kokosek
Ciasto kokosek
Niewskazane dla łasuchów, z uwagi na fakt, że mogą od razu zjeść pół blachy :DSkładniki:
4 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki i 2 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 kostki margaryny
20 dkg wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka z 4 jajek ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodać 4 żółtka oraz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia (cały czas miksując). Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i 2 żółtka. Dobrze rozmieszane wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Odstawić do ostygnięcia. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem pudrem (3/4 szklanki), następnie dodawać stopniowo przestudzony budyń.
Posypka: Pół kostki margaryny rozpuścić na patelni, dodać wiórki i 2 łyżki cukru pudru. Chwilę podsmażyć aż wiórki zarumienią się na złoto. Na przestudzony biszkopt wyłożyć krem i posypać wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?