Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką

niepozorne ciasto a niebo w gębie :D




składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
150 gr margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

na masę:
1,5 kg jabłek
2 łyżki wody
2 łyżeczki cukru

na kruszonkę
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
100 gr margaryny

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i odłożyć do lodówki na godzinę. Składniki na kruszonkę rozetrzeć dokładnie w palcach i również odłożyć na godzinę do lodówki. Jabłka obrać pokroić w drobne plasterki, przełożyć do garnka, dodać wodę i cukier i gotować z kilka minut pod przykryciem. Blaszkę wylepić ciastem i podpiec je około 10 minut w 170 stopniach. Następnie wyłożyć jabłka na ciasto i kruszonkę. Piec około 40 minut w 170 stopniach, do zarumienienia kruszonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger