Pulpeciki z płatkami owsianymi
Pulpeciki z płatkami owsianymi
To mój pomysł na danie fit :D Zero smażenia. Do mięsa można dołożyć ulubione przyprawy czy też zioła.Składniki:
500 gr mięsa mielonego np. jak u mnie wieprzowo- wołowego
1 jajko
1/2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki mąki
1/2 pęczka koperku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
ewentualnie 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać szklanką wrzątku i odstawić na kilka minut pod przykryciem. Następnie zdjąć przykrycie i odstawić do studzenia. W misce wymieszać mięso, jajko i wystudzone płatki owsiane. Przyprawić do smaku, dodać bułkę tartą i wymieszać. Oczywiście bułkę tartą w zależności od użytego mięsa może okazać się, że trzeba dodać troszkę mniej lub więcej. Na talerzyku wysypać 3 łyżki mąki. Formować kulki z masy mięsnej i obtoczyć w mące. W garnku zagotować około 600 ml bulionu (lub jeśli nie mamy to tyle samo wody a następnie rozpuścić w niej kostkę rosołową). Umieścić pulpeciki w gotującym bulionie i co jakiś czas delikatnie mieszać. Koperek posiekać i dodać na początku do gotujących się pulpecików. Gotować pod przykryciem na delikatnym ogniu około 25 minut. Pod koniec w 2/3 szklanki wody rozrobić łyżkę mąki i dodać do pulpetów, chwilę pogotować.
Narobiłaś ochoty!
OdpowiedzUsuń