Mini pączki hiszpańskie
Mini pączki hiszpańskie
Oczywiście nie muszą być mini, mogą być klasycznej wielkości :D
Są przepyszne. Pasują idealnie do kawy, wbrew pozorom są niezwykle proste w przygotowaniu!
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
10 dkg masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
W garnku zagotować 1 szklankę wody, szczyptę soli i margarynę. Do wrzątku dodać mąkę i dobrze wymieszać ciasto drewnianą łyżką na jednolitą masę. Gdy przestygnie zmiksować z jajkami. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać małe kółeczka (ok. 4 cm) na małych kawałkach papieru do pieczenia. Olej rozgrzać. Przekładać ciasto na papierze do pieczenia (tak aby papier był u góry) Kłaść a po chwili dopiero ściągnąć papier (sam odejdzie po 2-3 sekundach). Smażyć na złoto z obu stron. Odsączyć na papierze śniadaniowym. Oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?