Seromak

Seromak


Ma mocno przesadzoną opinię, że jest ciastem trudnym i pracochłonnym. Trudny nie jest na pewno, pracochłonny umiarkowanie :D



składniki: 

ciasto na spód:

1 i 1/3 szklanki mąki 
1/2 kostki masła 
1/4 szklanki cukru 
1 jajko 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

masa makowa: 

1 puszka masy makowej z bakaliami (900 gr) 
2 jajka 
1/4 szklanki cukru 
4 łyżki kaszy manny 

masa serowa: 

1 kg sera (ja użyłam z wiaderka) 
1/2 kostki masła 
4 jajka 
2/3 szklanki cukru 
1/2 cukru waniliowego 
1 budyń waniliowy 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej 
aromat pomarańczowy 

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować kulę i odstawić do lodówki na godzinę. Wylepić cieniutko blaszkę ( ja użyłam dużej prostokątnej). Podpiec w 180 stopniach przez 15 minut. Przygotowanie masy makowej: Jajka z cukrem ubijamy mikserem dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Następnie dodajemy masę makową i kaszkę manną. Dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Przygotowanie masy serowej: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy miękkie masło i ser. Dalej miksujemy. Dodajemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz aromat pomarańczowy ciągle miksując. Dodajemy skórkę pomarańczową i już tylko mieszamy łyżką.W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Delikatnie przekładamy do masy ubite białka bardzo delikatnie mieszając. Wylewamy masę na masę makową. Wygładzamy. 
Pieczemy około 1 godziny 20 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger