Seromak
Seromak
Ma mocno przesadzoną opinię, że jest ciastem trudnym i pracochłonnym. Trudny nie jest na pewno, pracochłonny umiarkowanie :D
składniki:
ciasto na spód:
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
1 puszka masy makowej z bakaliami (900 gr)
2 jajka
1/4 szklanki cukru
4 łyżki kaszy manny
masa serowa:
1 kg sera (ja użyłam z wiaderka)
1/2 kostki masła
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej
aromat pomarańczowy
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować kulę i odstawić do lodówki na godzinę. Wylepić cieniutko blaszkę ( ja użyłam dużej prostokątnej). Podpiec w 180 stopniach przez 15 minut. Przygotowanie masy makowej: Jajka z cukrem ubijamy mikserem dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Następnie dodajemy masę makową i kaszkę manną. Dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Przygotowanie masy serowej: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy miękkie masło i ser. Dalej miksujemy. Dodajemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz aromat pomarańczowy ciągle miksując. Dodajemy skórkę pomarańczową i już tylko mieszamy łyżką.W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Delikatnie przekładamy do masy ubite białka bardzo delikatnie mieszając. Wylewamy masę na masę makową. Wygładzamy.
Pieczemy około 1 godziny 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostawisz komentarz?