Pizzerki

Pizzerki

Co tu dużo mówić, są przepyszne :D



Składniki:
1 i 1/3 szklanki maki
1/2 szklanki mleka
5 gr drożdży
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
łyżeczka oleju
10 dkg sera żółtego
2-3 łyżki pasty z pomidorów (ewentualnie koncentratu pomidorowego)
kilka plasterków salami
suszone zioła: oregano, bazylia, rozmaryn
 
Ciepłe mleko rozrabiamy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na chwilę. Do mąki dodajemy sól, olej oraz rozczyn. Wyrabiamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Następnie dzielimy na 4 porcje. Każdą część odpowiednio formujemy i układamy na blasze. Brzegi układamy odrobinę wyższe. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy pastą z pomidorów. Ser ścieramy na tarce i posypujemy serem. Układamy plasterki salami. posypujemy ziołami. Pieczemy 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostawisz komentarz?

Copyright © 2016 Z sercem do garów , Blogger